Akıllı Ev Sistemleri
Akıllı sistemler günümüzde birçok alana uygulanabilen ve hayata geçirildikleri alanlarda kullanıcıların hayatını kolaylaştırmaya yarayan sistemlerdir. Akıllı ev sistemleri çeşitli ev ekipmanlarının internet bağlantısıyla entegre edilerek bireylerin evlerinde olmasalar dahi kontrol sağlamalarına olanak sağlayan sistemleri ifade etmektedir. Kontrolün sağlanacağı unsurların yazılımla akıllı telefonlarla ev veya bina kontrol gerçekleştirilmesini sağlar. Günümüzde standart evlerde dahi akıllı ev sistemleri rahatlıkla uygulanabilmektedir. Kısacası akıllı ev sistemleri enerjiden ısıya, aydınlatmadan güvenliğe ve daha birçok elektronik cihazın kontrolünün sağlanmasına olanak sağlamaktadır.
Günümüzde akıllı sistemleri;
- Çamaşır ve bulaşık makineleri,
- Ev süpürgeleri,
- Aydınlatmaları,
- Ses sistemleri,
- Güvenlik kameraları,
- Akıllı kilit,
- Duman dedektörleri,
- Pencere dedektörleri,
- Su basması dedektörü,
- Akıllı mutfak aletleri,
- Termostatları,
- Akıllı kumandalar,
- Akıllı prizler,
- Hareket sensörleri,
- Akıllı kumandalar,
- Perde ve panjur otomasyonları,
- Akıllı ampuller,
- Akıllı ziller,
- Karbon monoksit ve duman dedektörleri başta olmak üzere birçok aracın ortam dışından da yönetilmesine olanak sağlamaktadır.
Akıllı ev sistemlerini oluşturan otomasyon enerjiden ısıya, güvenlikten aydınlatmaya kadar birçok parçayı içerir. Akıllı ev sistemlerinin entegre edilen elemanları sayesinde tüm işlemler sistem tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir. Sisteme önceden kaydedilen komutlar ev sahibinin evde olup olmamasına bakılmaksızın harekete geçer. Akıllı ev sistemlerini oluşturan elemanlar arasında;
Akılı Ev Sistemleri Nasıl Çalışır?
Akıllı ev sistemlerinin temel çalışma prensibi evlerdeki nesne ve cihazların internet üzerinden kontrol edilebildiği sistemlerdir. Akıllı ev sistemlerinin temel çalışma prensibi bir yazılım aracılığıyla sisteme bağlı araçlar kontrol edilebilmektedir. Akıllı cihazların ağ üzerinden sisteme bağlanması ve entegre cihazlardan istenileni kontrol etmeyi sağlamaktadır.
Akıllı ev sistemleri akıllı kumandalar, bilgisayarlar veya Android ve Ios yazılımı olan cihazlarla kullanılmaktadır. Akıllı ev sistemleri kullanımı kolay otomasyon elemanlarıyla çalışmaktadır. Akıllı ev sistemlerinin çalışma prensibi temel olarak sisteme bağlı olan cihazlar ve bu cihazlara ilişkin komut seçenekleri bağlı olduğu cihazların ekran üzerinden seçilerek istenilen komutun gerçekleştirilmesini sağlar. Şimdilerdeyse bu sistemler sisteme bağlı nesnelerin yönetilmesine olanak sağladığı gibi sisteme kayıtlı detektörlerin olumsuz bir durum algılaması halinde sisteme bağlı cihazlara uyarı göndermektedir.
Akıllı Ev Sistemi Nasıl Yapılır?
Akıllı ev sistemleri temelde cihaz ve sistemin kurulacağı nesnelerin birbirine bağlantısıyla kurulmaktadır. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde evlerde herhangi bir kablo ve benzeri kablo işlemi gerçekleştirilmeden cihazların arasındaki iletişimin şifreleme yöntemiyle gerçekleştirilebildiği bir ana kontrol ünitesiyle de gerçekleştirilebilmektedir. Bu üniteler temelde akıllı ev sistemlerinin beyni olabilen bu cihazlar içerisinde işlemci ve bellek barındıran küçük birer bilgisayar niteliğindedir. Cihazlar bu üniteye birer birer bağlanarak sistem üzerinden yönetilmesi sağlanabilmektedir.
Akıllı Ev Sistemlerinin Faydaları
Akıllı ev sistemleri kullanıcılarına birçok fayda da sağlamaktadır.
- İş kolaylığı sağlayarak yaşam standardını yükseltir.
- İş yükünün hafifletilmesini sağlar.
- Ortamda kablo karmaşasının oluşmadan teknolojik hizmetlerin kullanılmasını sağlar.
- Enerji kullanım düzeyini azaltır.
- Faturalardaki tutarların ciddi ölçüde azaltılmasına yardımcı olur.
- Yaşamın kalite ve konfor düzeyini artırmaktadır.
- Evlerde karşılaşılabilecek kazaları önlemektedir.
- Güvenlik sağlamaktadır.
Akıllı Ev Sistemleri Maliyeti
Akıllı ev sistemlerinin net bir maliyetten bahsetmek mümkün değildir. Bunun nedeniyse akıllı ev sistemlerinin çok geniş bir fiyat skalasına sahip olmasıdır. Akıllı ev sistemlerinin geniş fiyat aralığının olması sistemlerin her bütçeye uygun olduğu sonucunu doğurmaktadır. Akıllı ev sistemlerinin maliyeti sisteme hangi ürünlerin dahil edileceği ve sistemin uygulanacağı alanlara göre artıp azalabilmektedir. Bu maliyetleri etkileyen bir diğer nokta ise akıllı ev sistemi hizmeti veren firma marka ve firmaların verdiği hizmet çeşitlerine göre de artış gösterebilmektedir.
En İyi Akıllı Ev Sistemleri
En iyi akıllı ev sistemi hangisidir, sorusunun yanıtı da tıpkı akıllı ev sistemlerinin maliyeti kadar ucu açık bir aralığı ifade etmektedir. Bunun nedeni ise akıllı ev sistemlerine olan beklentinin ne olduğudur. Bir akıllı ev sisteminin iyi ya da doğru olduğunun belirlenmesi bu sistemlere olan beklentinin ne olduğuyla ilgilidir. Kısacası akıllı ev sistemlerinin iyi olup olmadığı tamamen göreceli ve beklentileri ne kadar karşıladığıyla ilgilidir. Uygulanan akıllı ev sistemleri kullanıcıların beklentilerini ne oranda karşılıyorsa o kadar iyidir.
Türkiye’deki Akıllı Ev Sistemleri
Akıllı ev sistemlerinin evlere evlerin inşaatlarıyla birlikte anahtar teslim olarak hayata geçirilmesi son dönemlerde hayata geçirilmeye başlanmıştır. Akıllı ev sistemlerinin içeriği ve barındırdığı kolaylıklar değişkenlik göstermesine karşın bir katma değer oluşturmaktadır. Bu nedenle de evler kadar sahip oldukları akıllı ev sistemleri de incelenmektedir. Akıllı ev sistemlerinin Türkiye’de değer görmesi beraberinde bu sistemleri içeren evlerin sayısını da artırmıştır. Aynı zamanda bu artışa neden olan bir diğer noktaysa akıllı ev sistemlerine ilişkin teknolojilerin Türkiye’ye gelmesi ve Türkiye’de de üretilebilir olmasıyla yakından ilişkilidir.
Akıllı ev sistemleri Türkiye’de her ne kadar yeni yapılan projelerde kendisini göstermeye başlamış ve gelişmiş olsa da şimdilerde bu sistemin olmadığı evlere sonradan da dahil edilebilmektedir. Evlere dahil edilen bu sistemlerde şimdilerde sıklıkla hayata geçirilmektedir.
Sizi zengin edebilecek yeni finansal araca göz atın. Telegram – @Cryptaxbot