Genel Elektrik Arızaları

Evlerde birçok aletin çalışmasını sağlayan, geceleri evin aydınlatılmasını sağlayan elektrik aynı zamanda birçok arızaya da neden olabilmektedir. Genel elektrik arızaları söz konusu olduğundan bu arızaları belirli başlıklar altında incelemek mümkündür. Elektrik sistemlerinde sıklıkla görülen bir dizi arıza olmakla birlikte bu arızaların giderilebilmesi için gerektiğinde uzman desteği de alınabilmektedir.

Evinizde meydana gelen elektrik dalgalanmaları genel elektrik arızalarına örnek olarak verilebilir. Özellikle yağmurlu havalarda şimşekler çakarken bazen elektrik dalgalanmaları meydana gelebilir. Bu dalgalanmaların meydana gelmesine en çok lambalardaki ışık miktarındaki artmalar ve azalmalar ile şahit oluruz. Bu durumlarda evimizdeki elektrikli aletlerin zarar görmemesi için bu cihazları fişten çekmek faydalı olacaktır.

Bazen kullandığımız elektrikli aletin yüklenebileceğinden fazla elektrik voltaj değerlerine maruz kalması ortaya çıkabilir. Bu durumlarda cihazın kablosu aşırı ısınma neden ile yanabilir. Bu nedenlerle elektrikli bir cihaz alırken bu cihazların özelliklerine bakarak karar vermek yerinde olacaktır. Aynı zamanda eve ve sevdiklerimize zarar gelmemesi için de gerekli tedbirleri almakta fayda vardır.

Priz

Elektrik arızalarının bir kısmı priz kökenli olabilmektedir. Prizlerde meydana gelen akım atlamaları istenmeyen olaylara neden olabilmektedir. Bazen de evde bulunan küçük çocukların priz deliğine iletken maddeler sokarak kendilerini tehlikeye attığı ve elektrik arızalarını tetiklediği de görülmektedir.

Priz kökenli elektrik arızalarından birisi de priz arka kısmındaki kabloların çıkması durumudur. Bu durumda arka plandaki kabloların çıkması ile elektrik prize ulaşamaz. Prize elektrik gelmediğinden dolayı da prize taktığımız elektrikli aletler çalışmaz. Bu tür durumlarda öncelikle sigortalar kontrol edilir. Sigortalarda sorun yok ise bir kontrol kalemi ile priz deliklerine bakılarak elektrik gelip gelmediği kontrol edilebilir.

Sigorta

Sık karşılaşılan elektrik arızalarından bir kısmının kökeni de sigorta kökenli olmaktadır. Sigorta kökenli arızalarda kısa devre gibi çeşitli nedenler ile sigortanın attığı görülmektedir. Bu tür durumlarda genellikle atan sigorta eski konumuna getirilerek elektrik arızasının giderilmesi sağlanır. Bunun yanında sigorta atmasının farklı nedenleri de olabilir.

Sigorta atmasının nedenlerinden birisi de aşırı yüklemedir. Sigorta teller üzerinde izin verilenden daha fazla akım geçtiğinde elektriği kapatarak sistemin işleyişini durdurmaktadır. Elektrik telleri üzerinden fazla akım geçmesi için ya çok fazla cihaz kullanılması ya da bir cihazın kısa devre yapması ihtimal olarak görülmektedir.

Tesisat

Yaygın görülen elektrik arızalarından bir kısmının kökeni ise elektrik tesisatına dayanır. Elektrik tesisat sistemi eskiyen bazı binalarda bu eski tesisat elektrik kesilmelerine ve kısa devre durumlarına neden olmaktadır. Özellikle çok eski elektrik tesisatlarında zamanla kablolarda kopmalar ve kırılmalar meydana gelebilir. Bu tür durumlarda elektrik arızaları ortaya çıkabilmektedir.

Bunun yanında elektrik tesisatı çekilirken uygun çekilmemesi durumunda, tesisatın yanlış çekilmesi durumunda da sürekli görülen elektrik arızaları ortaya çıkabilmektedir. Elektrik arızalarının genel nedenleri bu şekilde olmakla birlikte, bu tür sorunlar genellikle kısa devre olarak kendini belli etmektedir.

Cihaz

Evde kullandığımız her bir elektrikli cihaz, potansiyel olarak elektrik arızalarına neden olabilmektedir. Genellikle sistemin kısa devre olması ile sonuçlanan cihaz arızaları bazı durumlarda evlerde yangın çıkmasına da neden olmaktadır. Bu tür nedenlerden dolayı elektrikli cihazları kullanırken bazı hususlara dikkat etmekte fayda vardır.

Elektrikli cihazların kablolarını kontrol etmek, eğer kablolarında açılmalar var ise bu açılmaları elektrik kablosu ile kapatmak çözüm için ilk akla gelen yollar arasındadır. Bazen bir elektrikli cihazı ne zaman fişe taksak sigortayı attırabilmektedir. Bu tür cihazları kullanmamak elektrik arızalarının önüne geçmek için önemlidir. Sonuç olarak elektrik arızalarından korunmak için dikkatli ve tedbirli olmakta fayda vardır.

Elektrik Arıza Sebepleri

Elektrik arızası elektrik elektronik ekipmanlarında ya da elektronik cihazlarda karşılaşılan birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan ve bu cihazların gerektiği verimlilikte çalışmasını engelleyen ya da hiç çalışmamasına neden olan problemleri ifade etmektedir. Elektrik arızaları çok farklı yerlerde ve alanlarda kendisini gösterse de bizlerin karşılaştığı arızalar genellikle ev ve ofis benzeri günlük kullanım alanlarında olmaktadır. Elektrik arızasıyla karşılaştığımız zaman ilk aklımıza elektronik cihazların bozulduğu olsa da aslında tek neden bu olmayabiliyor.

Elektrik arızaları sıklıkla karşılaştığımız sorunlar olmaktadır. Karşılaşılan arızalar çok büyük sorunlara yol açmayan ve gerçekleştirilecek ufak değişikliklerle çözümlenebilmektedir. Ancak bazı arızalar vardır ki yangının oluşmasına yol açabilen ve profesyonel yardım alınması gereken arızalardır.

Sık Meydan Gelen Elektrik Arızaları Nelerdir?

Elektrik arızalarını sınırlamak, belirli kalıplarda sınırlamak mümkün değildir. Karşılaşılan arızaları kendine özgü değerlendirmek gerekse de en sık karşılaşılan arızaları göz önünde bulundurmak fikir edinmek açısından önemlidir.

Duy arızası aydınlatma amacıyla kullanılan ürünlerle akımın buluştuğu noktaları oluşturan duylarda karşılaşılan arızalardır. Bu arızalar genellikle duyda meydana gelecek hasar neticesinde kendisini göstermektedir. Yaşanacak olan duy arızaları genellikle duyun değiştirilmesiyle çözülebilmektedir.



Sigortaların atması sıklıkla karşılaşılan elektrik arızalarından birisidir. Özellikle ampullerde ve prizlerde yaşanacak fazla elektrik yüklemesi neticesinde yaşanmaktadır. Yaşanacak olan bu arızaların çözümü çok kolaydır. Sorunun giderilmesi için sigortalar eski haline getirilerek yeniden elektrik verilmektedir.

Elektrik arızaları arasında voltaj problemleri arasında voltaj problemleri yer alıyor. Voltajda devamlı yaşanacak olan düşme ve yükselme durumu elektrikli cihazlarda karşılaşılan en önemli tehlikelerdir. Farklı oranlarda karşılaşacak olan voltaj oranları nedeniyle aletler geri dönüşü olmayan hasarlar olmaktadır.

Prizle ilgili arızalar da sıklıkla kendisini göstermektedir. Sıklıkla karşılaşılan prizler başta olmak üzere kullanılan prizlerde deformasyonlarla karşılaşılabilmektedir. Prize fiş takılması halinde fişler sallanıyorsa ya da çeşitli cızırtı benzeri sesler çıkartılıyorsa prizler sorun olduğunu ve kullanılmaması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Yanık kokusu ve kıvılcım yaşanması anahtar ya da prizlerden kaynaklanan yanma kokusunun hissedilmesi halinde sigortaların kapatılması gerekmektedir. Bu durum genellikle cihazların bağlantısında ya da kablolamasında aşırı yükleme sorununa yol açabilmektedir. Elektrik arızalarında sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasında yer alırken elektrik kaynaklı yangınlara neden olan faktörlerdendir.

Priz ve anahtarlardan ses gelmesi ise normal şartlarda sessiz bir şekilde çalışması gereken unsurlardır. Ancak prizlere fiş takılması halinde çeşitli vızıltılar, çatlamalar ya da cızıltılar gelmesi buralarda arıza meydana geldiği göstermektedir.

Prizlerde elektrik bulunsa da lambaların yanmaması ya da aksinin yaşanması da en sık elektrik arızaları arasındadır. Bu durumda akla gelebilecek olan ilk ihtimal lambaların takılmış olacağı sigortanın attığı ve bu nedenle anahtarlara elektrik gelmemesidir. Diğer bir seçeneği ise anahtarların bozulmuş olabileceğidir.

Ekonomik olmaları nedeniyle sıklıkla tercih edilen alüminyum kablolar bakır kablolara nazaran çok daha büyük tehlikeleri barındırmaktadır. Bunun nedeni ise alüminyum kabloların bakır kablolarla teması halinde ya da bağlantıların gevşemesi halinde yangın oluşmasına neden olabilmektedir.

Elektrik arızalarında en sık karşılaşılan noktalardan birisi de yanlış sigortaların kullanılmasıdır. Sigorta kutularında kullanılacak olan kablolarda kabloların taşıyabileceği amper gücünün üzerinde bir sigorta takılması halinde kablolardan yüksek oranda akım geçmesi nedeniyle tellerde aşırı ısınma, sigortadaki koruyucu yalıtımın zarar görmesine ya da yangın riskinin oluşmasına neden olabilmektedir.

Zamanla elektrik hatlarının çıkışında yer alan kabloların gevşemesi neticesinde karşılaşacağımız arızalar buat arızası olarak karşımıza çıkmaktadır. Buat arızaları bu alanlarda yaşanacak gevşemelerin ileri boyutlara uzanmasıyla elektrik hatlarından kıvılcım veya yangın çıkmasına neden olabilmektedir. Buat kaynaklı arızaların kendisini belli etmesinin en belirgin yolu ise çıkacak tiz seslerdir.

Aşırı yükleme arızaları kullanılan armatürler veya avizelerde mevcuttan daha yüksek watta sahip ampul ya da farklı bir donanıma sahip olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle ampullerde normalden daha yüksek ısı ampul soketlerinin ya da armatür kablosunun yalıtımını eritmektedir. Zamanla bu ısınma tellerden diğer tele kıvılcım çıkmasına ve yangın oluşmasına neden olabilmektedir.

Faz sorunlarıgenellikle evlerin bazı odalarında elektrik bulunmaması ya da apartmandaki diğer dairelerde elektrik olmasına rağmen mevcut dairede elektrik bulunmaması gibi durumlarla ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni ise evlere gelen üç fazdan bir ya da ikisinin gitmesi nedeniyle odalarda ya da dairelerde elektrik bulunmamasına yol açmaktadır. Aynı durum apartmanlar içinde geçerli olmakta ve apartmana gelen fazlardan bazılarının gitmesi nedeniyle evlerin bazılarında elektrik olmayabiliyor.

Ampul arızaları evler başta olmak üzere günlük olarak kullandığımız pek çok alanda sıklıkla karşılaşılan arızalardandır. Bu durum ampul çeşitlerine göre yaşanacak sorunlarla olabildiği gibi ampullerin ömrünün bitmesi neticesinde de olabilmektedir.

Evlerde en dikkat edilmesi gereken noktaların başında ise kalitesiz ve sahte ürünlerin kullanılmasıdır. Kullanılacak olan bu tip ürünler elektrik tesisatı ne kadar güzel ve kaliteli olursa olsun elektrik arızalanmasına neden olmaktadır. Prizler ve uzatma kabloları başta olmak üzere kullanılacak ürünlere dikkat edilmesi gerekiyor.