Zaman Saati Nasıl Ayarlanır?
Zaman Saati Nedir?
Zaman saati, elektriksel yüklerin zamana bağlı kontrol edilmesi gerektiğinde bu kontrollerin yapılmasına yardımcı olan araçlardan bir tanesidir. Zaman saati gerçek zamanı ve üzerinde ayarlı olan zamanı baz alarak kontak çıkışı sağlayan elektromekanik cihazlardır. Genellikle zaman saatlerinin üzerinde yer alan kadran ya da tuşlar aracılığıyla rahatlıkla zaman ayarı yapılabilmektedir. Zaman saati başta aydınlatmalar ve basit kumanda tesisatları olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Zaman saatinin sıklıkla kullanıla nedeni gerçek zamanla kontrol işlemi sağlanabilmesi için tercih edilebilmektedir. Zaman saatleri enerjiye ihtiyaç duyulmayan zamanlarda aydınlatmaların yüklerini kapatarak enerji tasarrufunun sağlanmasına yardımcı olur. Zaman saatlerinin en sık kullanıldıkları alanlar aydınlatmaların kontrolüdür. Zaman saatlerinin ayarlanması markalara ve modellere göre değişkenlik gösterir. Ancak mekanik zaman saatleri genellikle tırnaklı yapıdadır. Ve her tırnak 15 dakikaya karşılık gelmektedir.
Zaman Saati Çalışma Prensibi
Zaman bilgisi çerçevesinde kontak çıkışı sağlar. Bunun ardından bir kontaktör veya röle dahil şebeke gücüyle çalışan herhangi bir elektrik devresi elemanına bağlanmaktadır. Kontaktör veya rölenin çektirilmesiyle yükler kontrol edilebilmektedir.
Zaman Saati Çeşitleri
Zaman saatleri dijital ve analog olarak ikiye ayrılmaktadır. Her iki zaman saati kullanıcılara günlük veya haftalık programlama imkanı sunar.
Analog zaman saatleri; döner kadran veya potansiyometre aracılığıyla ayarlanmaktadır. Bu saatlerin kullanımları kolay saatlerdir. Analog saatlerde yapılması gereken yalnızca kadranın belirli bir saate ayarlanmasıdır. Analog saatler dijital saatlere nazaran daha küçük ve daha az maliyetlilerdir.
Dijital zaman saatleri; sahip oldukları dijital ekran nedeniyle bu isimle anılmaktadır. Bu saatler LCD ekranlar veya üzerindeki tuşlar üzerinden programlanabilmektedir. Dijital zaman saatleri analog modellere göre daha çok seçenek sunmaktadırlar. Çok sayıda durumun kontrol edilmesine olanak sağlarlarken hassas şekilde zaman ayarı yapılmasına olanak sağlarlar. Dijital zaman saatleri analog modellere göre daha geniş ve pahalı modellerdir. Birçok dijital zaman saatine şifre koruması girilebilmektedir.
Zaman Saatlerinin Kullanım Alanları
Zaman saatleri günümüzde aydınlatmalardaki kullanımlarıyla popülerlik kazansalar da kendisine birçok noktada kendisine kullanım alanı bulmaktadır.
- Toplumsal alana açık alanlardaki aydınlatmaların kontrolü,
- Tabela ve reklam alanlarındaki aydınlatmaların kontrolü,
- Banka, otel ve mağazaların aydınlatmalarının kontrolü,
- Isıtma – soğutma sistemlerinin kontrolü,
- Sulama sistemleri, gibi alanlarda sıklıkla kullanılabilmektedir.
Zaman saatleri genellikle toplumsal ve kalabalık alanlarda kullanılsalar da bireysel kullanım alanlarında da kendisine yer bulabilmektedir.
Zaman Saati Nasıl Bağlanır?
Zaman saatlerinin bağlantısı basittir. Zaman saatinin L- olan ucuna faz ve N- ucuna nötr iletkenleri bağlanarak zaman rölesinin enerjilenmesi sağlanır. Zaman rölesinin bu kazanımın sonrasında kontak ucuna 220v’la çalışan bir cihazın bağlanacak olması halinde bağlantı buna uygun gerçekleştirilir. Buna göre kontağın uçlarının birine faz iletkeni girilmektedir. Diğer kontak ucundan çıkan iletken alıcı ucuna, alıcıdan çıkan diğer iletken nötr hatta bağlanır. Kısacası zaman saatleri kurulumları basittir.
Zaman Saatinin Faydaları
- Zaman saatlerinin en önemli avantajı tasarruf sağlanmasını destekler.
- Kullanıcı müdahalesine ihtiyaç olmadan kendiliğinden çalışmaktadır.
- Zaman saatleri kullanıcılarına kullanıldıkları alanda yalnızca istenilen süre kadar çalışma olanağı sağlar.
Zaman Saati ile Zaman Rölesi Arasındaki Farklar
Zaman saatleri gerçek zamanı baz alan ve belirlenen zamana göre çalışan bu zamana gelindiğinde kontak çıkışı sağlayan sistemlerdir. Ancak zaman röleleri bobin enerjilenmesinin ardından belirlenen sürenin sonunda kontak çıkışı sağlamaktadır. Bu farka örnek vermek gerekirse sulama sistemlerinde zaman saatleri kullanıcıların belirlemiş oldukları saatler arasında çalışırken zaman röleleri enerjilenmeden belirlenen zamana dek çalışmaktadır.